COGNAC

14. septembra 2014
in Category: Informácie o krajinách
0 207135 12

COGNAC

Mesto Cognac oplýva najlepším vínom a koňakom na svete. Najznámejšia baliareň koňaku Hennessy má v tomto kraji tradíciu od 17. storočia. Založil ju Richard Hennessy a základnou surovinou na destiláciu je kvalitné víno s nižším obsahom alkoholu. Než sa však špeciálna tekutina premení vďaka dubovým sudom na zlatú a stáča sa, dozrieva 5 a niekedy až 40 rokov. Nájdu sa tu aj ročníky, ktoré si pamätajú Napoleona. Koňak skoro prenikol aj do sveta. Zrejme žiadna iná výroba by nemohla tak rýchlo rozkvitať, ako sa to stalo v tomto prípade.

Podstatnou časťou výrobného procesu je miešanie. Za jediné meradlo kvality sa preto považuje hlavne čas zrenia a značka. Dnes sa štyri pätiny takéhoto zázračného nápoja vyvážajú predovšetkým do anglosaských krajín. Ak niekedy navštívite firmu Hennessy, možno konečne zistíte, čo vám niekde nalievali a tvrdili, že ide o francúzsky koňak. Tradícia a pôvod nápoja celkom zatienili pôvab tohto stredovekého mesta, kde sa narodil napríklad František I. V samotnom meste Cognac sa nachádza 200 firiem vyrábajúcich tento destilát, ktorému mesto obetovalo všetko a dalo mu aj svoj názov.