PALANCA, PURCARI A CROCMAZ

4. júna 2015
in Category: Informácie o krajinách, Travel Magazín, Travel Magazine
0 1241835 47

PALANCA, PURCARI A CROCMAZ

Ak prekonáte niekoľko kilometrov po prašných cestách, naskytne sa vám jedinečný pohľad na život v krajine blízko hraníc s Ukrajinou a zároveň najbližšie k pobrežiu Čierneho mora, ku ktorému však neexistuje žiadny priamy prístup.

Obec Palanca tvorí len niekoľko desiatok domčekov, vyčnieva nad ňou pôvodný cintorín a doteraz prekonáva všetky nástrahy moderného sveta. V rámci projektu moldavskej vlády sem jazdia školské autobusy, v ktorých prebieha aj samotné vyučovanie. Obyvatelia, poväčšine v dôchodkovom veku, zostávajú verní ukrajinskému nárečiu, ako aj pôvodnému spôsobu obživy. Obec, v ktorej zastal čas, je odkazom pre budúce generácie, ktoré pripomína i niekoľko domov, kde si ich majitelia zriadili múzeá. Jedným z nich je aj hospodárstvo Tatiany Popa, ktorá turistom rada ukazuje rodičovský dom „Casa Parinteasca“.

Štyri izby v blízkosti hospodárskej budovy boli miestom pre život bežných ľudí, počas obdobia modernizácie obcí v 60. až 70. rokoch minulého storočia, ale väčšina z nich odišla za prácou do väčších miest. Zvyšní obyvatelia zostali verní tradičnému poľnohospodárstvu a práci v sadoch. Úsmevom a svojou pohostinnosťou potešia každého návštevníka, vypijú si s ním čaj a pri občerstvení radi odprezentujú džem, ovocie alebo iné produkty vlastnej výroby.

V najvýchodnejšom cípe krajiny sa nachádza aj niekoľko domácich komplexov na výrobu vína. Ani jeden z nich však nedosahuje veľkosti najstaršieho z nich – Chateau Purcari. Od roku 1827 tu starostlivo strážia tradíciu výroby a distribúcie prakticky všetkých druhov. Vo francúzskych dubových sudoch tu dozrievajú odrody ako Cabernet-Sauvignon, Saperavi, Chardonnay, Merlot či najviac cenené – Rara Neagrâ.

Zároveň tu dorábajú aj ľadové víno najvyššej kvality. Ako sami hovoria, práve vďaka rozloženiu viníc na svahoch s využitím maximálneho počtu slnečných lúčov počas roka má ich víno ten najvyšší podiel cukru. Komplex je zároveň aj oddychovo-relaxačnou zónou. Nájdeme tu hotel, reštauráciu, niekoľko spoločenských miestností a múzeum.

Jedna zo štyroch rodinných vinární Et Cetera v oblasti Crocmaz ponúka pohľad na tradičnú výrobu vína v južných oblastiach Moldavska. Najmladší vinohrad založený v roku 2003 bol dielom dvojice bratov Alexandru a Igora Luchianovcov, ktorí sa pre tento krok rozhodli po návrate z USA. Aj keď ich výroba zahŕňa len necelých 100-tisíc fliaš ročne, na svoje odrody sú právom hrdí. Na ploche niečo vyše 50 hektárov pestujú odrody ako Cabernet Sauvignon, Merlot, Traminer a Chardonnay. Neskôr sa k nim pridali domáce druhy ako Feteasca Neagrâ, Feteasca Albâ či Feteasca Regalâ.